MET a redeschis biserica fortificată din Alma Vii

Alma Vii – Centru de Interpretare a Culturii Tradiționale este noua identitate a bisericii fortificate medievale din satul Alma Vii și a fost inaugurat recent de fundația Mihai Eminescu Trust (MET).

Eveniment: Redeschiderea bisericii fortificate din Alma Vii

Fundația Mihai Eminescu Trust anunță terminarea lucrărilor de restaurare și redeschiderea bisericii fortificate din satul Alma Vii, județul Sibiu. Recepția lucrărilor desfășurate în ultimul an pentru restaurarea incintei fortificate a bisericii evanghelice din Alma Vii s-a făcut pe 29 august 2016. Proiectul „Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate” a început în luna aprilie a anului 2015 și a fost implementat de către Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) și partenerul său, Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural.

Fotogrammetrie la Alma Vii, România, iulie 2015

Ca parte a documentației arheologice desfășurată la Alma Vii, în iulie 2015, a fost folosită metoda fotogrammetrică pentru înregistrarea câtorva dintre rămășițele găsite în cele trei șanturi arheologic, atât în interiorul cât și în exteriorul zidului din jurul bisericii. Scopul a fost înregistrarea în 3D a rămășițelor zidului, a scheletelor/mormintelor în contextul săpăturilor.

Almenii participă la Festivalul Verzei din Moșna și în 2016

Festivalul Verzei din comuna Moșna este un eveniment ce a devenit tradiție în zonă și animă fiecare toamnă. Satele din împrejurimi se întrec în rețete și prezentări spectaculoase ale preparatelor culinare ce sărbătoresc această legumă foarte iubită în Sud-Estul Transilvaniei: varza. Almenii se pregătesc în fiecare an cu preparate gustoase și au cu ce se lăuda.

Descoperiri arheologice la Alma Vii

Proiectul ”Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate” început în luna martie la Alma Vii are și o componentă foarte interesantă de arheologie medievală. În timpul excavărilor, au fost descoperite ruine ce constituie mărturii ale diverselor stadii de construcție a bisericii, precum și fundația mai veche a părții sudice a zidului și schelete umane din diverse perioade.

Transylvanian Brunch la Alma Vii

Un alt eveniment important în Alma Vii a fost organizarea pe 25 iulie a unui Transylvanian Brunch. Localnicii interesați au avut posibilitatea să-și arate măiestria în prepararea bucatelor tradiționale, să vândă obiecte de artizanat sau dulcețuri și alte produse făcute în casă după rețete moștenite din străbuni și să descopere care sunt oportunitățile pe care le poate genera turismul cultural.

Raport comun de cercetare arheologică româno-norvegian

Găsiți mai jos raportul comun de cercetare arheologică cu privire la săpă arheologice derulate la Alma Vii în cadrul proiectului Centru de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii de către Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și NIKU – Norwegian Institute for Cultural Heritage Research.