Loading
  • Satul Alma Vii
  • Satul Alma Vii
  • Satul Alma Vii
  • Satul Alma Vii

Alma Vii

În satul Alma Vii nu ai cum sa ajungi întâmplator, căci drumul care șerpuieste printre câmpuri și petice de pădure se oprește aici. Faptul că Alma Vii nu este doar un popas pe un drum național către altă destinație a contribuit la norocul lui; satul e neatins de poluare, la margine de drum apar căprioare, iar oamenii și-au păstrat întru totul obiceiurile tradiționale ale locului. În locul ăsta rupt de lume, unde nimeni nu se grăbește, respiri aer curat și poți lua o binemeritată pauză. Satul a găzduit un Transylvanian Brunch, dovadă că merită să călătorești până aici pentru bucătaria locală. Ai și unde să rămâi peste noapte. Casele de oaspeți Experience Transylvania de la numerele 103 și 104, precum și pensiunea Reveria îi așteaptă pe turisti cu o boltă de viță, seri acompaniate de greieri și multă, multă liniște.

Satul Alma Vii este atestat din 1298 și a trecut prin multe schimbari, dar din fericire unele lucruri au rămas pe loc. Cele câteva familii de coloniști sași care au întemeiat satul au sadit aici ordinea, arhitectura și regulile tipic săsești. Aceste obiceiuri au rezistat bine în timp, iar rezultatele pot fi observate și astăzi, chiar dacă cei mai mulți dintre sași au plecat din aceste locuri. În prezent, în cele 200 de case din Alma Vii trăiesc aproape 400 de persoane care au ocupații esențiale pentru trai. Locuitorii au grijă de culturi, livezi și animale, cresc albine, lucrează la atelierul de fierarie, tamplăresc, cos, brodează din pasiune și gătesc delicios, după rețete păstrate din străbuni. Localnicii reprezintă astazi un mix de culturi, dar și un model de armonie. Alma Vii este unul dinte puţinele sate cu o populaţie activă şi un patrimoniu construit bine conservat.

Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) a început încă din 2008 să susțină prin diverse proiecte primenirea satului Alma Vii și să investească atât în fațadele caselor săsești, cât și în oamenii locului. Astfel, încet-încet, s-au reparat podul și alte lucruri trebuincioase de prin sat, s-a renovat dispensarul și s-a reabilitat magazinul sătesc. Localnicii au participat la cursuri de agro-turism, tehnici tradiționale de construcție și limbă engleză, și au primit consultanță pentru a-și deschide și a-și gestiona mici afaceri locale. Proiectul cel mai complex din Alma Vii, cel care se deșfasoară chiar acum în sat, „Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate”, a fost posibil în urma unui studiu realizat cu ajutorul MET. Acesta a scos la iveală ce-și doresc locuitorii din Alma Vii, într-un glas: restaurarea cetății frumoase din satul lor. După ce lucrările de reparații vor fi gata, biserica evanghelică din Alma Vii va deveni un spațiu de exprimare artistică, de întâlnire a locuitorilor și valorificare a tradițiilor satului.